INSPIRATIE

ARTIKEL


DE BESTE STRATEGIE VOOR JE GEZONDHEID

Ik ben van achtergrond militair… dus spreek ik nogal eens in termen van strategie, aanvallen, geheime wapens, enz. Wel grappig af en toe wanneer je dat toepast in een andere context. En voor iedereen die graag Stratego speelt of Monopoly: met de juiste strategie heb je meer kans om te winnen, toch?


Het is eigenlijk net zo met je gezondheid, conditie of gewicht. Met de juiste strategie boek je voelbare en zichtbare resultaten, zonder strategie ga je het snel opgegeven, omdat er weinig gebeurt.


Zo had je er nog niet over nagedacht hè!


Verder is het ook de kunst om een strategie te kiezen die voor lange termijn resultaten zorgt, want je wil natuurlijk niet dat wanneer je door omstandigheden b.v.b. moet stoppen met sporten, al je gewicht er weer gaat bijkomen.


Daarom is -volgens mij- een goede strategie best gericht op voeding, want eten MOET je in principe elke dag om je goed te voelen en om strikt genomen ook te overleven. Sporten daarentegen moet je niet elke dag doen en kan je in sommige gevallen zelfs niet meer doen. Een strategie ènkel gebaseerd op sporten is dus geen goed idee voor de lange termijn.

Voeding dus... maar wat als ik dat te zwaar vind, te moeilijk of gewoon niet vol te houden??

Wel dan heb je ook geen goede strategie natuurlijk!


Dus wat moet er dan gebeuren? Wanneer je een haalbare aanpak wil die vol te houden is, moet die gericht zijn op het in balans krijgen van je lichaam. Geen extremen dus, want dat hou je inderdaad niet vol!


Wat dacht je van deze strategie:

Elke dag alle nodige voedingsstoffen & een stabiele suikerspiegel.


Klinkt haalbaar, niet? Het is in elk geval niet "alles laten", minder eten, nooit meer snoepen of maaltijden overslaan. Het gaat verder dan enkel frisdranken weglaten of koolhydraten schrappen.


Deze strategie gaat je energieker doen voelen. Je gaat veel minder zin hebben in zoet en je hebt nooit een extreem hongergevoel. Je gaat geen last hebben van mood swings en je kan nog naar een feestje zonder dat iedereen hoeft te weten dat je aan je gezondheid aan het werken bent.


Resultaten zijn meetbaar: je vetpercentage daalt, je wordt strakker, je gewicht neemt af en hebt veel meer zin in actieve beweging.

Of wanneer je net te mager bent, gaat je gewicht toenemen samen met je weerstand. Want een lichaam in balans dat zie je, dat voel je.


Wil je graag weten hoe een goede strategie er nu uitziet in de praktijk? Dan is een welzijnsevaluatie misschien wel wat voor jou.